SİBİRYA'DA YAŞAM..
- Cengizhan Aksoy
- 18 Nis 2016
- 2 dakikada okunur
Sibirya, Rusya Federasyonu’nun, batıda Ural Dağları’ndan doğuda Büyük (Pasifik) Okyanus’a, kuzeyde Kuzey Buz Denizi’nden güneyde Kazakistan, Moğolistan ve Çin‘e kadar uzanan geniş topraklarına verilen isim. Yaklaşık olarak 13.1 milyon km²’lik bir yüzölçümüne sahip Sibirya bölgesinde sadece 40 milyon insan yaşıyor
Genel olarak kara iklimi hüküm sürer. Kışları çok soğuk geçer. Yaz ve kış günleri arasındaki sıcaklık farklılığı oldukça yüksektir. Ortalama ocak ayı sıcaklığı Tomsk’da -21 °C kadardır. Tomsk şehrinde kar yaklaşık 6 ay toprakta kalır.
Vahşi Rusya dediğimiz topraklar , yaklaşık olarak 4000 km uzunluğundadır. Bölge yedi karakteristik bölgeye ayrılabilir , Mavitime, Amur, Okhotsk, Kamçatka Yarımadası, Chukchi Yarımadası, Sakhalin Adası ve Lena Nehri Havzası olarak. Bu bölgelerde de iki avcı diğerlerine göre ön plana çıkar. Sibirya kaplanları ve ayılar….
SİBİRYA KAPLANLARI
Sibirya kaplanı (Panthera tigris altaica) ya da bilinen diğer ismiyle Amur kaplanı, kedigiller (Felidae) familyasından Sibirya'da yaşayan bir kaplan alt türü.İri bir erkeğin boyu 90 santimi kuyruk olmak üzere 3 metreye yakındır. Ağırlığı ise 200 kiloyu aşabilir. Dişinin boyu 30 cm kısa, ağırlığı 45 kg azdır. Ten rengi kahverengimsi sarıdan paslı kırmızıya kadar değişir. Bali kaplanı en koyu renge sahip kaplan türüdür. Sibirya ve Mançurya gibi soğuk iklime sahip bölgelerde bulunan kaplanların tüyleri soğuktan korunmaları için daha uzundur.Sibirya kaplanı, yaban domuzu, mus geyiği, karaca, benekli geyik gibi hayvanlarla birlikte tavşan gibi kemirgenleri de avlar. Balıkla beslendiği de olur. Hatta bazen siyah ayı ve boz ayıların yavru veya yaşlı olanlarını avlayabilirler. Ayrıca kurtlar da bu kedilere yem olabilir.


KUTUP AYILARI
Kutup ayısı (Ursus maritimus) aynı zamanda beyaz ayı, ya da deniz ayısı, ayıgiller (Ursidae) familyasından soğuk kuzey kutup bölgesinin karlı sahillerinde ve buzullar üzerinde yaşayan ayı türüdür. Yaşamakta olan en büyük kara etoburudur (boz ayı daha büyüktür ama bir karnivor değil omnivor sayılmaktadır) ve bulunduğu ortamdaki süper yırtıcıdır. Yaşadığı çevreye çok iyi uyum sağlamıştır. Kalın kürkü onu soğuktan korur, beyaz görünümü avlarından saklar. Kutup ayısı hem karada, hem denizde, hem buzda, hem de su içinde rahatlıkla avlanır.
En çok balık ve foklarla beslenir. Aç kaldığı zamanlarda yüzen buz parçaları üzerine binip kilometrelerce uzaklara giderek besin arar. Fok balıklarının buz tabakasındaki soluk alma deliklerinde pusuya yatar.
Kutup ayısı, bugün dünya üzerinde yaşayan kara etoburlarının en büyüğüdür.Aslında akrabası boz ayı ondan çok daha iridir fakat boz ayı hem et hem de ot yer.Fakat kutup ayısı ise sadece etoburdur.Yetişkin bir kutup ayısı 2.6 metre uzunluğuna erişebilir. Şu ana kadar tanımlanabilen ayı türleri içinde en kalın posta sahip olanıdır. Kürk olmayan dış organları burnu ve ayak tabanlarıdır. Kutup ayısının boynu diğer ayı türlerinden daha uzundur. Ayrıca ısı yalıtımı amacıyla kulakları da daha küçüktür ve kafatası daha uzun bir yapıya sahiptir. Kutup ayıları adeta yüzmeleri için tasarlanmış güçlü uzuvlara ve onlar için palet görevi gören gelişmiş ön pençelere sahiptir.


Comments